2019-09-10 | Koek

Wat is een Design System?

Wat is een design system?

Een design system is een set van herbruikbare componenten en richtlijnen voor designers en developers. Het is als een legoblokje dat je keer op keer opnieuw gebruikt. Na veelvuldig gebruik weet je precies welk legoblokje (component) je waar moet gebruiken.

Omdat we bij Koek werken met Continuous Development is dit erg fijn omdat een product nooit stilstaat en verder geïtereerd moet worden. Het is dan handig om handvatten te hebben voor toekomstige designs.

Atomic Design

Om alles consistent te maken in het digitale product introduceerde Brad Frost daarom het concept van atomic design. Geïnspireerd door de chemie deelt hij designs op in atomen. Die kleine atomen gezamenlijk vormen moleculen, die op hun beurt samen complexere organismen en uiteindelijk materie vormen. Zijn idee: deel ook designs op in elementaire deeltjes en werk van daaruit naar een groter geheel toe. Dit is goed om toe te passen in je design system.

De legosteentjes

Wat zijn die componenten of “legosteentjes” dan? Voorbeelden hiervan zijn typografie, knoppen, checkboxes en zoekvelden.

Het zoekveld ontwikkel je bijvoorbeeld eenmalig, en als je vervolgens een nieuwe pagina maakt kun je hem er als het ware opnieuw in slepen. Maar stel de klant wil ronde in plaats van vierkante hoekjes, dan hoef je dit maar op één plek aan te passen, vervolgens wordt het  door alle designs doorgevoerd. Dit scheelt tijd en geld, en zorgt daarnaast voor een consistente gebruikerservaring.

Doel van design systems

Consistentie in de designs van jouw web app is een belangrijk doel van het design system. Daarnaast kun je sneller itereren. Je hoeft de legoblokjes niet steeds opnieuw te ontwikkelen. Dingen worden zoveel mogelijk herhaald waardoor je niet steeds het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Hierdoor kun je ook weer een stuk sneller ontwikkelen.

Wat is een design system waard?

Een design system is echt een investering. Vooral bij grotere applicaties die over langere tijd worden doorontwikkeld komt dit van pas en betaald het zich snel terug.  In plaats van iedere keer opnieuw na te denken over dezelfde ontwerpvraagstukken, kun je voortbouwen op een stevige basis.

Het design system wordt dus ook echt specifiek voor iedere klant opgezet, met alle mogelijke huisstijlelementen. Daarnaast leeft en evolueert het design system mee met het product.

Is een design system iets nieuws?

Steeds meer grote bedrijven werken met design systems en ook de tools worden daar op ingericht. Binnen bedrijven als booking.com en Airbnb is het zelfs van groot belang om consistentie te houden in hun producten.

De toegevoegde waarde, samengevat.

  • Heb jij een groot project? Dan levert dit veel tijdwinst op.
  • Geen ongeregeldheden in de app, ieder element is volgens de gewenste huisstijl opgezet en zorgt dus voor hoge consistentie.
  • Nieuwe wensen kunnen sneller doorgevoerd worden.
  • Geen misverstanden. We hebben bepaalde regels afgesproken en hier houden we ons altijd aan. 

Voor onszelf betekent het ook betere communicatie tussen de verschillende expertises binnen het team van Koek.

Ben jij klaar voor de toekomst?

Een digitaal design system is essentieel voor een ijzersterke strategie. Begin je op tijd, dan groeit het systeem met je mee. Wel zo duurzaam. Door eenmalig te investeren in een degelijke basis, kun je gemakkelijker doorontwikkelen. Ook een redesign wordt eenvoudiger omdat alle bouwstenen aanwezig zijn.


Meer weten?

Contact

Ook interessant...

Koek

Design sprint on gamification (EN)

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then