2022-10-28 | KOEK

Hackathons: voor vette webapps!

De start van een nieuw project is altijd een feestje. Nieuwe projecten gaan namelijk gepaard met nieuwe energie. En wij maken daar graag gebruik van! Het spreekwoord luidt niet voor niets: een goed begin is het halve werk. Met creatieve sessies en hackathons zetten we samen met de klant enthousiasme en ambitie om in verrassende resultaten. En zo ligt er binnen no time een concept klaar dat ook echt gebouwd kan worden.

Wat is een hackathon

In de tech sector staat een hackathon bekend als een marathon waarin er 24 uur (of zelfs langer) aan één stuk doorgewerkt wordt om een probleem op te lossen. Wij gebruiken dezelfde insteek: vooraf wordt een uitdaging bepaald die we in een middag, dag of meerdere dagen gaan tackelen. Alleen denken wij dat ontspanning en slaap juist bijdraagt aan creativiteit en productiviteit, dus om 5 uur stoppen we netjes. Nog niet klaar? Dan gaan we de volgende ochtend vrolijk verder.
Daarnaast is co-creatie een belangrijk aspect van deze sessies. Dat betekent dat wij aan de klantzijde een afvaardiging verwachten die niet vies is van een potje brainstormen, schetsen, discussiëren en evalueren. Hersens open en handen uit de mouwen dus! Maar wel altijd voor een goed doel: niet alleen merken we dat klanten het oprecht leuk vinden om samen met ons hun ideale product te bouwen, het scheelt ook een hoop tijd en geld in het voortraject doordat er direct geschakeld kan worden. Kortom, voor iedereen een win-win situatie.

Onze succesnummers: de discovery sessie en de concept hackathon

Voordat je met ons aan de slag gaat zullen er waarschijnlijk twee brainstorms op de offerte staan: de discovery sessie en de concept hackathon. Na het afronden van deze twee hackathons is de fundering van je app en/of branding gelegd. Jijzelf kunt, ondersteund door een sterk verhaal en concreet beeldmateriaal, het draagvlak voor je app verder opbouwen in jouw eigen organisatie en wij weten intussen exact wat we nodig hebben om jouw app te gaan realiseren. Hier een kleine opsomming wat er ongeveer staat te gebeuren per sessie:

Discovery sessie

  • We nemen de tijd om kennis te maken met elkaar en de uitdaging. 
  • Er volgen een aantal interactieve opdrachten om de uitdaging scherp te stellen en de doelen van de app te ontdekken. Bijvoorbeeld de service blueprint of Ben’s fameuze ‘why how what’ oefening.
  • We sluiten de dag af met brainstormen en het visualiseren. Door het tastbaar maken van ideeën krijgt een app en/of merk namelijk écht al handen en voeten.

Concept hackathon

  • We beginnen waar we bij de discovery sessie geëindigd zijn - het tastbaar maken van het product wordt voortgezet. Ideeën worden omgezet naar haalbare concepten en/of flowcharts.
  • De visuele stijl wordt bepaald met behulp van een inspiratiemuur.
  • Onze designers gaan aan de slag om een visueel prototype in elkaar te zetten.
  • Zijn er technische uitdagingen? Dan doen we tijdens deze sessie een onderzoek of we bouwen een proof of concept zodat we hierin een advies kunnen uitbrengen.
  • Er wordt een roadmap opgesteld zodat we weten welke werkzaamheden en/of functionaliteiten nodig zijn om live te kunnen gaan.

Hackathons geslaagd! En dan?

Wanneer we samen tevreden zijn over de resultaten van de hackathons, kan de ontwikkeling beginnen! We koppelen allereerst altijd een Product Owner aan de klant, zodat er ten alle tijden een contactpersoon van Koek voor je klaarstaat. Daarna maken we afspraken over de start van de ontwikkeling van jouw nieuwe product. Dit gebeurt op basis van continuous development, zodat er altijd ruimte is om het product aan te passen aan de laatste wensen en inzichten. Meer hierover lees je in dit blog van Sunny.

En dan… is het tijd om te proosten op een mooie toekomst! Jouw product staat namelijk stevig in de steigers om de harten van gebruikers te gaan veroveren. Dat mag best even gevierd worden ;-)

Ook interessant...

Lekker handig

Alpaca uitlaatservice

€357,69

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then