2020-08-12 | Ion Baaijens

Website of een Web app?

Onze Core Business

Creativiteit is onze drijfveer maar het zichtbare eindproduct is meestal een web app. Toch krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen een website en een web app. We proberen het zo goed mogelijk uit te leggen in deze story.


“A Progressive Web App uses modern web capabilities to deliver an app-like user experience."


Een PWA (Progressive Web App) is een alternatief voor websites en de gebruikelijke native apps (apps uit de Play Store en App Store). Je kunt een PWA vinden via je internetbrowser. Je hoeft hem dus niet te downloaden via een app- of play store. Toch zal hij als icoontje verschijnen op je startscherm. Alles voelt gewoon hetzelfde als een app! Enkele grote voordelen die dit met zich meebrengt zijn de snelheid in gebruik, de gebruiksvriendelijkheid die je gewend bent van andere apps en dat het geen opslagcapaciteit inneemt op je telefoon.

Zo installeer je een Progressive Web App

Niet alleen informerend, ook gebruiksvriendelijk!

Misschien wel het grootste verschil tussen een website en een webapp, is het doel waarvoor de gebruiker de website of webapp bezoekt. Een website is vooral informerend, het geeft de gebruiker de content die iemand heeft ingevuld en zet dit op een mooie manier neer. Bij een web app is dit totaal anders. Een web app bestaat niet alleen om te informeren, maar ook om de gebruiker uit te nodigen om er écht gebruik van te maken.

De kennis is er gewoon al.

De sterke kant van de native app, is dat ze makkelijk en fijn te gebruiken zijn. Deze methodes kunnen ook worden toegepast bij een web app. Sinds de eerste native apps is er natuurlijk enorm veel nagedacht over hoe een app er nou uit zou moeten zien en hoe het zou moeten werken. De ideale native app zou door iedere gebruiker direct bruikbaar moeten zijn zonder extra instructies. Bij het ontwikkelen van een web app maken we dus gebruik van deze bewezen methodes. Het zou namelijk zonde zijn om methodes, waarvan bewezen is dat ze goed werken in bepaalde situaties, niet te gebruiken. Gebruiksvriendelijkheid is daarom één van de krachten van een webapp.

Technisch (Soms saai, wij vinden van niet)

Technisch gezien draaien websites en web apps op technologie die vooral één aspect in gemeen hebben; je hoeft maar voor één platform te ontwikkelen en dan werkt het voor 95% van de apparaten. Het is dus niet nodig om apart voor iPhone, Windows, Mac en Android een app te gaan ontwikkelen, ze gebruiken allemaal dezelfde code. Een PWA heeft dezelfde functionaliteiten en uitstraling als een native app. 

In gebruik voelt hij dus hetzelfde als een native app! Omdat ze veelal dezelfde code gebruiken, zullen alle ontwikkelingen die je doorvoert, ook voor alle platformen beschikbaar zijn. Wederom maar 1 keer een aanpassing in plaats van 3. Kun je je voorstellen wat dat doet met de ontwikkeltijd!?

Dusssss, nog even samengevat:

Geen installatie nodig vanuit een store. 
Native apps moet je downloaden in bijvoorbeeld de app store. PWA’s kan je vinden in de browser en wordt (als je dit aangeeft) als web app op je homescreen geïnstalleerd. 

Één plek waar je de app maakt. 
Bij Native apps, die je in verschillende stores wilt aanbieden, moet je de app in verschillende talen schrijven, maar bij PWA’s gebruik je één taal maar je het voor verschillende devices maakt, daarmee ben je up to date voor alle apparaten en internet browsers. 

Gebruikerservaring. 
Native apps hebben een bepaalde vormgeving en flow. Hier is de eindgebruiker erg aan gewend en het is bewezen dat mensen het fijn vinden om zo door een app te gaan. PWA’s bieden daardoor dezelfde ervaring als een Native app. 

Snelheid in gebruik. 
Doordat de cache content onthoudt, is de app veel sneller geladen als je hem opnieuw op wilt starten. Makkelijk vindbaar PWA’s kun je vinden in de browser, iets dat in de app store niet mogelijk is. Hierdoor kan je de app eerst gebruiken voordat je hem op je startscherm zet. Je hoeft hem dus niet te downloaden om te gebruiken.

Functies. In native apps kun je gebruikmaken van verschillende functies (GPS, camera, push notifications). Maar door de manier van coderen van een PWA kan je hierin ook die functies gebruiken. Op websites kan dit niet.

Ook interessant...

Web App

21 Casino (EN)

Manon en Luc

De schreeuw om MVP validatie

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then