2022-11-07 | Ben van de Sande

Hoor jij bij het creatieve ras?

Check hier de 16 meest opvallende kenmerken.

Creativiteit zit best complex in elkaar en heeft altijd wel iets mysterieus. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het niet alleen te maken heeft met een beter ontwikkelde rechter hersenhelft, maar ook met een combinatie van persoonlijke eigenschappen, gedrag en sociale invloeden. Ik heb een selectie gemaakt uit verschillende artikelen, zodat je zelf kunt checken of jij de kenmerken van een creatief persoon bezit.1. Alles observeren

Een creatief persoon neemt altijd informatie op en ziet overal mogelijkheden. Alles is voeding. Van een opmerking in een gesprek, het liedje op de radio tot het licht dat door de bomen schijnt. Ze hebben vaak een kladblokje bij zich en schrijven dingen meteen op om het later te kunnen gebruiken.

2. Tijd nemen voor afzondering

Eenzaamheid of afzondering creëren is belangrijk om creatief te kunnen zijn. Zo kan de geest de vrije loop nemen en komen creatieven met zichzelf in contact om ‘van alles’ naar boven te halen.

3. Inspiratie komt wanneer het komt

Creatieve denkers werken altijd en nooit. Dus vast van 9 tot 5 is geen optie. Soms zijn ze vroeg in vorm, soms laat in de avond of zelfs ’s-nachts. Een idee komt vaak ineens en spontaan naar voren. Bijzondere dagelijkse rituelen of routines willen wel eens helpen om de inspiratie wat op te wekken.

4. Tegenslag als stimulans

Heel veel liedjes en verhalen zijn geboren uit verdriet, pijn of een gebroken hart. Creatieve mensen worden als het even tegen zit vaak juist aangespoord om ‘iets’ te maken. Het lijkt misschien wat apart, maar heftige emoties blijken een sterke stimulans voor creativiteit te zijn.

5. Dagdromen mag

Dagdromen is essentieel om af te dwalen en aan hele andere dingen te denken. Omdat er geen afleiding is, begint het creatief broeden en ontstaan er bij ‘creators’ opeens verbanden en inzichten die eerder niet zouden zijn opgekomen.

6. Zoeken naar het nieuw en anders

Open staan voor nieuwe ervaringen en gevoelens, en actief op zoek gaan naar avontuur of intellectuele uitdagingen. Bij creatieve geesten gaat dat vanzelf, het zit simpelweg in hun natuur.

7. Mislukken kan gebeuren

Creatievelingen verstaan de kunst om een mislukking niet meteen persoonlijk op te vatten en gewoon weer opnieuw te beginnen. Ze laten zich niet snel ontmoedigen door een tegenvaller en vinden altijd wel weer een nieuwe manier om hun idee van de grond te krijgen.

8. Vragen blijven stellen

Creatieve mensen blijven nieuwsgierig naar de wereld om hen heen, ook als ze ouder worden. Ze willen altijd weten waarom en hoe de dingen zijn zoals ze zijn. En of dat misschien niet beter of anders kan.

9. Mensen kijken

Creatief DNA is van nature nieuwsgierig naar het gedrag van anderen. Om te observeren en leren, niet om te beoordelen. Het is voor creatieven een fascinerende voedingsbron en levert vaak de beste ideeën op.

10. Zelfexpressie is belangrijk

Creatieve types zien het leven en de wereld vaak als een soort van organisch kunstwerk. Daarom zijn ze continu op zoek naar iets waarin ze zichzelf uit kunnen drukken. Het is een manier om te laten zien wat hun behoeften en wensen zijn en hoe authentiek ze zijn.

11. Geen leven zonder risico's

Creatieve wezens nemen graag risico's op allerlei vlakken. Het is onderdeel van hun werk en leven. Volgens geleerden is er ook een duidelijk verband tussen risico's nemen en creativiteit, want van niets iets maken vraagt om wat lef.

12. Passie als aanjager

Creatieve persoonlijkheden volgen hun passie en worden intrinsiek gemotiveerd. Het is niet een externe beloning of veel erkenning dat hen stimuleert, het komt voornamelijk van binnen uit. Ze creëren dus vooral om het creëren zelf.

13. Wat gaat er in anderen om?

Empathie, oftewel in staat zijn om te begrijpen wat anderen denken of te bedenken wat hun kijk op een bepaald onderwerp is. Creatieve mensen staan open voor andere meningen of denkwijzen en blijven niet vasthouden aan hun eigen gedachten.

14. Flow kent geen tijd

Flow is een staat van concentratie, focus en kalmte waardoor je de wereld om je heen vergeet en door niets wordt afgeleid. Het lukt creatieven vaak heel goed om in zo’n flow terecht te komen en een tijdje te blijven hangen.

15. Mindfulness

Veel artiesten, ondernemers, schrijvers en andere kunstenaars doen aan een of andere vorm van meditatie. Onderzoek laat zien dat dit leidt tot een beter emotioneel welzijn, minder stress en angst en een verbeterde mentale helderheid. Kortom, mindfulness helpt zeker om creatief te kunnen zijn.

16. Nieuwe verbanden leggen

Als er iets is wat creatief talent onderscheidt, is het hun vermogen mogelijkheden te zien die anderen niet zien. Met andere woorden: ze zijn in staat om ervaringen en informatie op nieuwe manieren met elkaar in verband te brengen om zo weer nieuwe context te scheppen.

En, hoor jij er bij?

Dit lijstje is natuurlijk niet uitputtend, maar geeft wel een aardig beeld waar het bij ‘het creatieve ras’ om draait. Als je 10 of meer van deze kenmerken kunt afvinken, hoor je er wat mij betreft wel bij ;)


Ook interessant...

Ben van de Sande

Sociaal medicijn

Ion Baaijens

Website of een Web app?

Brand Experience

Ben van de Sande

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then