2021-12-21 | Sunny Feijen

Is’t al klaar?

Wanneer is iets klaar?

Er was eens een klant hier ver vandaan. Daar ontstond een idee, “Als we dit idee nou eens realiseren dan zijn we ‘klaar’” zei de klant tegen Koek.

Maar nog voordat Koek het idee kon realiseren had de klant allerlei nieuwe inzichten, er ontstonden nieuwe kansen en problemen. Een nieuwe queeste voor de Koek…

Deze queesten blijven maar komen, om nog maar niet te spreken over side-quests. Vandaar ook dat we bij Koek zeggen: ons werk is nooit klaar.

Daarom ook zijn wij zo overtuigd van continuous development. We bouwen een relatie op met onze klant en eindgebruikers, we werken veel samen en krijgen écht kennis over het product en de markt.

Wat is continuous development?

Het zo snel en efficient mogelijk live krijgen van features, waar daarna nog verder op geïtereerd wordt.

Zo werkt het in de praktijk

Er staat een wens voor een nieuwe feature op de backlog, nice!

Dit begint met een ruw idee en het wordt middels refinements steeds duidelijker welke keuzes we het beste kunnen maken. Als de requirements voor de feature duidelijk genoeg zijn kunnen we gaan beginnen met ontwerpen en ontwikkelen.

Tijdens de review komt er vaak nog wat feedback. Gelukkig is dat precies wat we willen. Vooraf precies bepalen wat er gemaakt moet worden en hoe is namelijk moeilijk, en gaat tegen ons design thinking principe in. Pas als de feature tastbaar is kan je feedback ophalen bij stakeholders en gebruikers.

Heel vaak veranderd er gaandeweg ook nog iets aan een feature. Ook dan is er nog geen man overboord. Want doordat we continu blijven ontwikkelen kunnen we dus steeds een klein beetje bijsturen.


Ook voor onderhoud

Het continu door blijven ontwikkelen van je app is niet alleen belangrijk voor nieuwe features, maar ook voor het onderhoud.

Doordat we zo snel en adaptief werken moeten we soms wat shortcuts nemen. Dit kan bijvoorbeeld doordat we nog niet weten of de feature een succes gaat worden. Dan is het zonde om er al heel veel development tijd in te stoppen.

Of als er een dringende vraag vanuit de markt of klant is, bijvoorbeeld een belangrijke demo. Dan is snelheid belangrijker dan het perfect uitwerken van een feature.

Refactoren

Het is wel belangrijk dat deze shortcuts later ‘opgeruimd’ wordt, refactoren noemen we dat. Dit is van belang om het product meer toekomstbestendig te maken, door de code wat leesbaarder of efficiënter te maken.

Het nemen van shortcuts is een korte termijn oplossing. Maar deze shortcuts stapelen zich op en halen je op een gegeven moment in. Het wordt namelijk steeds ietsje moeilijker om verder te werken op deze codebase (hetzelfde geldt overigens voor UX). Des te belangrijker dus om dit tijdig weg te werken.

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Wijzelf en de wereld om ons heen zijn continu in beweging, dus onze producten ook. Gelukkig maar, anders zou het een saaie bedoeling worden.

P.S. Ikzelf blijf trouwens ook in beweging, dit is namelijk mijn laatste week bij Koek, houdoe!

Also interesting...

Manon Marinussen

Design Thinking de heilige graal?

Stan van Dijk

Het belang van continu doorontwikkelen

Manon Marinussen

De Koek hoogtepunten van 2021

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then