2023-11-15 | Jeffrey Meulendijks

Mental Health Awareness

“Het ziekteverzuim is tussen 2014 en 2022 gestegen met 41%. Van 3,7% naar 5,2%. De werkdruk is gestegen met 48%. Van 4,2% naar 6,2%” CBS

Het welzijn van medewerkers

Het welzijn van medewerkers is van groot belang om een gezonde en productieve werkomgeving te creëren. Een goede balans tussen lichaam en geest speelt hierin een belangrijke rol. Maar wat houdt die balans precies in? En wat kun je als bedrijf doen om ervoor te zorgen dat die bij medewerkers in evenwicht is? 

Een goede balans betekent een evenwicht tussen inspanning en ontspanning, lichamelijke en geestelijke activiteiten, tijd voor jezelf en tijd voor anderen. Bij mensen met klachten is deze energie vaak verstoord. Hun lichaam is hierdoor niet meer in staat om zichzelf te herstellen, waardoor ze vatbaarder worden voor gezondheidsproblemen. Mensen kunnen hierdoor onder andere vermoeidheid, stress en / of slaapstoornissen ervaren die weer kunnen leiden tot fysieke klachten zoals overgewicht en hypertensie en mentale klachten zoals angsten en depressies.  

“Gezondheid is een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekten of gebreken” WHO 1948

Een goede balans heeft niet alleen verschillende positieve effecten op de gezondheid van de medewerker zelf, maar heeft ook een positief effect op de werkvloer. Zo verbetert het de werksfeer en de betrokkenheid van de medewerkers, wat weer leidt tot een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. En wat heel belangrijk voor Koek is, het stimuleert creatieve inspiratie wat heel goed aansluit op onze filosofie. 

“We believe creativity is the main driver to create delightful experiences” 

Een goede balans tussen lichaam en geest verhoogt dus ook de creatieve inspiratie. Dit kan voortkomen uit een meer ontspannen en vrije geest, waardoor medewerkers in staat zijn om nieuwe ideeën en invalshoeken te ontdekken, wat weer leidt tot het creëren van delightful experiences. 

Wat doet Koek 

Als relatief kleine club, spelen we hier op onze eigen wijze in door verschillende activiteiten aan te bieden en te organiseren. Hiermee proberen wij de fysieke en mentale gesteldheid te bevorderen. 

Walk and talk sessies

Medewerkers kunnen een walk and talk sessie aanvragen bij een vertrouwenspersoon om hun fysieke, mentale en emotionele welzijn te bespreken. Iemand die echt naar je luistert en met je meedenkt. 

Flexibel werken

Bij Koek kun je heel flexibel werken, zolang de planning maar wordt gehaald en afspraken worden nagekomen. Zo is er de mogelijkheid om thuis te werken en hebben we flexibele werktijden. In overleg is het altijd mogelijk om wat eerder of later te beginnen en om eerder of later te stoppen. Hierdoor kun je werk en privé beter op elkaar laten aansluiten. 

Werkplekken

We hebben een inspirerend kantoor dat de creativiteit van onze medewerkers bevordert. Waar iedereen over mee mag denken en zelf zijn werkruimte kan indelen. Het zijn ergonomische werkplekken, waarbij medewerkers zelf kunnen beslissen welke hulpmiddelen ze nodig hebben en willen gebruiken. 

Ontspanning en teambuilding

We organiseren van alles om een leuke werksfeer te creëren en vooral ook plezier te hebben in en rond ons werk.. Een groot gedeelte van je leven spendeer je immers op het werk. Zo hebben we elke vrijdag een vrijmibo of een Happy Friday, hebben we elke zomer een BBQ, met kerst een bingo en organiseren we om het jaar een hutje op de hei sessie. Dan worden er nieuwe ideeën en concepten uitgewerkt op een leuke locatie. Tot slot stimuleren we ook het bewegen en sporten, zowel voor het individu als voor het team. 

Communicatie

Met het team hebben we verschillende ontwikkel- en trainingsprogramma’s gevolgd om beter met elkaar te communiceren en zo elkaar beter te begrijpen. Door jezelf hierin te ontwikkelen en te groeien voorkom je een hoop misverstanden en onenigheden die tot ergernissen kunnen leiden.

Ontwikkelgesprekken

Elk half jaar zijn er ontwikkelgesprekken met de directeur en een vertrouwenspersoon binnen Koek. Hierin worden niet alleen wensen en doelen besproken, maar wordt er ook ingegaan op hoe je je voelt en of er iets is waar je hulp bij nodig hebt. Hier wordt echt naar je geluisterd, wat natuurlijk erg fijn is. 

Zoals je ziet, doen we veel moeite om een fijne en inspirerende werkplek te creëren waar onze collega’s met plezier naar toe komen en het beste uit zichzelf kunnen halen. Lukt dit dan ook altijd? Meestal wel, maar ondanks alles ervaren wij ook regelmatig flink wat druk en stress. Want in onze leuke en afwisselende projecten zitten altijd wel wat verrassingen en uitdagingen, dus dan moeten we even flink aanzetten om te voldoen aan alle verwachtingen, afspraken en harde deadlines.   

Ook interessant...

Lekker handig

Alpaca uitlaatservice

€357,69

Ben van de Sande

Belang van human business

Manon Marinussen

Tijd voor verbinding

Laat je verrassen

Cookie Shop

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then