2020-08-12 | Manon en Luc

De schreeuw om MVP validatie

Even rustig aan. Hoewel enthousiasme ontzettend door Koek gewaardeerd wordt, kunnen we wel eens vergeten dat er na het voltooien van een MVP een cruciaal reflectiemoment plaatsvindt. Om dat uit te leggen gaan we terug naar de ware aard van het beestje. 

Een MVP wordt niet voor niets als de kleinste levensvatbare versie van een product of dienst bestempeld. De snelheid waarmee een MVP wordt gebouwd heeft namelijk een doel: het zo snel mogelijk kunnen beoordelen of een MVP ook echt werkt. Worden de doelen die vooraf gesteld zijn ook daadwerkelijk met dit product bereikt? En waar zijn nog aanpassingen nodig?

Waarom ontwerpen we een product dan niet gewoon in één keer goed?

Op het moment dat we eerste ideeën en concepten omzetten naar een oplossing gebeurt dit altijd door aannames te doen gebaseerd op de expertise van stakeholders en de expertise van Koek. Helaas is niemand van ons God en dus ook niet alwetend. Al raken onze aannames vaak delen van de waarheid aan, dan nog kunnen we niet van zekerheid spreken voordat er getoetst is. Belangrijk is dus om je MVP te valideren op aannames en ontwerpkeuzes.

Een moment van reflectie.

Het valideren van je MVP gebeurt met verschillende stakeholders. Met verschillende stakeholders bedoelen we niet alleen gebruikers, zoals de die hard user-centric design guru’s zouden roepen, maar iedereen die betrokken is bij het eindproduct. Dat zijn ook zeker opdrachtgevers, ontwikkelaars en zelfs je sales- of marketing team. In een of meerdere sessies wordt bekeken of je MVP aan alle verwachtingen op het gebied van effectiviteit, gebruiksvriendelijkheid en businesswaarde voldoet. Ook bekijk je de status-quo, mogelijke kansen en eventuele belemmeringen. Kortom, je verkrijgt zo alle nodige inzichten om de volgende stappen van de ontwikkeling van je product of dienst zo waardevol mogelijk in te richten.

Tips: Behaal maximaal effect uit je MVP validatie

Wil je echt de maximale waarde uit je MVP halen? Dan is het zaak om naast MVP validatie wat extra werkzaamheden uit te voeren. We geven je een aantal tips om het onderste uit de kan te halen:

  • Wanneer vooraf bepaald wordt wanneer je MVP succesvol is, helpt dit bij validatie. Dit kan in de vorm van product-KPI’s of meer abstracte doelen die je samen opstelt.
  • Door met echte eindgebruikers je product op te stellen en te testen, kom je erachter of je MVP ook daadwerkelijk aansluit op de behoeften van de gebruiker.
  • Last but not least: Houd een beginners mindset aan. Door jezelf open op te stellen en nieuwsgierig te zijn word je creatiever in het behalen van je doelen. Krijg je een ingeving? Perfect! Experimenteer en leer. Zo zet je sneller stappen in de juiste richting.

Lang verhaal kort:

Wees slim, neem een stap terug na het bouwen van een MVP en kijk naar de effecten hiervan. Bepaal vervolgens de koers van het vervolgtraject. Zo haal je de maximale waarde uit je MVP en productvisie en verminder je het risico op tunnelvisie in verdere productie. Of nog erger... het risico op falen in de lange termijn. Niet vergeten dus, dat valideren!

P.S. Mochten er door de huidige situatie nieuwe mogelijkheden ontstaan, bijvoorbeeld door projecten te versnellen of naar voren te halen, laat het ons dan meteen weten. Ook daar kunnen we samen dan de schouders onder gaan zetten. 

Stay safe, stay healthy!


Neem contact op

Contact

Ook interessant...

Manon Marinussen

Onze sessies gaan door... digitaal!

Swipe to discover
a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then